Thuisbioscoop bouwen

Over Mutrox

Een thuisbioscoop bouwen is een grote klus! Wanneer één van de ingrediënten van de home cinema niet functioneert, zal het totale concept daaronder lijden. Mutrox heeft daarom een aantal thuisbioscooptotaalpakketten samengesteld waarin alle elementen van een thuisbioscoop al op elkaar zijn afgestemd. U bepaalt het budget en kiest daarmee een passende professionele home cinema voor een complete film- en game beleving. Kom de thuisbioscooptotaalpakketten bezichtigen in onze showroom!

Thuisbioscoop Silver

Wanneer u een maatwerkoplossing zoekt voor uw thuisbioscoop dan is de Mutrox Thuisbioscoop Silver de oplossing. Deze scherp geprijsde maar zeer complete home cinema stellen wij voor u samen met de beste componenten.

Thuisbioscoop Diamond

De absolute top in thuisbioscopen is het thuisbioscooptotaalpakket Diamond van Mutrox. Bowers & Wilkins-speakers en Rotel-versterking bieden een onwaarschijnlijke kijk- en luisterervaring in uw home cinema.

Wat is er belangrijk bij uw thuisbioscoop laten bouwen?

Het is goed om van tevoren te bedenken welke materialen u nodig heeft en hoe u de bouw van uw thuisbioscoop gaat aanpakken. De ruimteakoestiek is het belangrijkste element in uw home cinema. De akoestiek in de ruimte bepaalt namelijk voor een groot deel de filmervaring: uit onderzoek blijkt dat 60% van de geluidservaring de beleving van de film beïnvloedt.

Over Mutrox

Mutrox onderscheidt zich als expert in het ontwerp, de bouw en installatie van op maat gemaakte cinema’s en studio’s. Met een fundament stevig verankerd in de muziekproductie, beschikken we over diepgaande kennis van akoestiek en geluidsisolatie, essentieel voor het creëren van ruimtes die het podium zijn voor ervaring en creatie.

Stappenplan voor het bouwen van een thuisbioscoop

Hieronder zetten we voor u uiteen hoe u de bouw van een home cinema kunt aanpakken. Volg de stappen en creëer een thuisbioscoop in uw eigen huis!

1. Een thuisbioscoop bouwen, waar te beginnen?

Wilt u de bouw van uw home cinema serieus aanpakken, begin dan met een plan van aanpak. Er zijn veel factoren die niet alleen van invloed zijn op het uiteindelijke resultaat, maar onderling ook goed op elkaar afgestemd moeten worden. Stel het plan van aanpak op met een partner die u kan adviseren over geluidisolatie, ruimteakoestiek, apparatuur, speakers, tv, beamer, projectiescherm, stoelen en het afspelen van de content. Belangrijk is dat deze partner ook kan adviseren over luchtbehandeling, verwarming en koeling. Uw thuisbioscoop dient immers comfortabel zijn.Doordat Mutrox professionele studio’s, mix- bioscopen en thuisbioscopen bouwt weten we al deze factoren op elkaar kunnen afstemmen. De afstemming van de genoemde nemen wij in een vroeg stadium, namelijk bij het ontwerp van uw thuisbioscoop, al mee.

2. Geluidsisolatie van een thuisbioscoop: stilte in de zaal!

De daadwerkelijke bouw van uw thuisbioscoop begint bij geluidsisolatie. Uw filmbeleving mag natuurlijk niet verstoord worden door het geluid van de straat. Om het geluid van buiten de home cinema daadwerkelijk buiten te houden, is degelijke geluidsisolatie echt noodzakelijk. Daarnaast is het ook van belang dat het geluid van de film binnen de thuisbioscoop blijft. De wanden dienen zo gemaakt te worden dat ze niet resoneren, lage frequenties opzuigen of overspraak naar andere ruimtes veroorzaken

3. Ruimteakoestiek van uw thuisbioscoop

Na het aanbrengen van de geluidsisolatie, dient uw thuisbioscoop een klankkleur te krijgen. In de kale ruimte zal het namelijk enorm galmen en gaan signalen in elkaar op. In deze kakofonie van klanken gaan definitie en plaatsing volledig verloren. De klankkleur van de home cinema kan volgens een norm of naar uw eigen smaak ontworpen worden. Mutrox hanteert het liefst de Dolby-norm. Hierbij bepalen we, aan de hand van het ruimtevolume, de galmtijd op 500 Hz. Vanaf dit peil op 500 Hz, kunnen we de juiste ‘galmtijdcurve’ ontwerpen. Met technische middelen als diffusers, bass traps en absorbers stellen we de ruimteakoestiek af op deze galmtijdcurve.

4. Audioformat voor uw thuisbioscoop

Tegenwoordig zijn er heel veel audioformats. Waar vroeger alleen 5.1- en 7.1-formats tot de keuze behoorden, kunnen we nu ook hoogtekanalen kiezen. Die laten geluid vanaf het plafond komen! De formats die wij momenteel het vaakst inzetten, zijn Dolby Atmos, Auro 3D en DTS-X.Voor een afgewogen keuze over het audioformat van uw thuisbioscoop, kunt u meerdere audioformats beluisteren. In de showroom van Mutrox kunt u de genoemde audioformats beluisteren in een speciaal ingerichte luisterruimte.

5. Speakers voor uw thuisbioscoop

Bij het kiezen van audioformat bepaalt u ook de plaats van de speakers in uw home cinema. Vervolgens dient u het soort speaker te kiezen. Mutrox werkt graag met Bowers & Wilkins-speakers. Dit prestigieuze Engelse speakermerk heeft namelijk een enorm aanbod aan speakers. De Bowers & Wilkins-speakers staan bekend om hun natuurlijke geluidsreproductie.Daarnaast kiezen we meestal voor een in-wall luidspreker. De inbouwluidsprekers nemen namelijk weinig ruimte in beslag en kunnen we vaak volledig in het interieur verwerken. Ook geven in-wall speakers geen uitdoving. Kies altijd een speaker die bij de klankkleur en het formaat van uw thuisbioscoop past. Wilt u een demo van de in-wall luidsprekers? Neem dan contact op met Mutrox en maak een afspraak voor een luistersessie in onze showroom.

6. Projectiescherm of tv in uw thuisbioscoop?

Naar onze mening heeft een thuisbioscoop altijd een beamer en een projectiescherm. Waarom? Ten eerste heeft een projectiescherm met een beeldratio van 21:9 een veel grotere filmervaring dan de 16:9 verhouding van de meeste tv’s. Ten tweede biedt een akoestisch transparant projectiescherm de mogelijkheid om de speakers achter het doek te plaatsen. Het geluid van de film lijkt daardoor echt uit de film te komen.Bij een tv zit de center speaker altijd onder of boven de tv. Het geluid komt dus van onder of boven de tv. Een tv is wel vaak goedkoper dan een beamer met projectiescherm. Denk er echter ook aan dat een tv ook een groot reflectievlak in de ruimte.

7. Stoelen of een loungebank in uw thuisbioscoop?

Tot slot bepaalt u het aantal zitplaatsen in uw home cinema. Wanneer u veel zitplaatsen in uw thuisbioscoop wenst, dan zijn stoelen het makkelijkst. Kies altijd voor gemakkelijk zittende stoelen; u zit er immers meer dan 1,5 uur op! Neem de tijd bij de leverancier om een goed beeld te krijgen van het comfort van de stoel. Er zijn tegenwoordig geheel geautomatiseerde stoelen en banken die je louge cinema compleet maken. Gaat u voor minder zitplaatsen, dan is een lekkere loungebank een goede optie. Een bank geeft de mogelijkheid om lekker onderuit te gaan hangen.Of u stoelen of een bank kiest, neem uw zitmeubilair mee in het akoestisch ontwerp. Ook uw meubilair kan namelijk geluidsreflecties veroorzaken. Vaak kunt u met de bekleding van uw meubilair bijdragen aan een optimale geluidsweergave.

Demosessie aanvragen

Demosessie aanvragen